Van 6 tot 12 april 2015 reed een groep van het Sint-Jozefinstituut te Kontich naar Polen om daar als vrijwillgers te gaan werken. Zij kozen voor het ecologische project van de organisatie NEMO in Stara Kamienica, een andere groep ging naar Mikoszow.

 

 

 



Uit het verslag van Karin Van Alphen, die deelnam aan het project in Stara Kamienica :

“De vrijwilligers werkten op het terrein: zij zaagden 4 grote oude omgewaaide bomen in stukken voor brandhout en verknipten takken. Zij maakten een voetpad voor wandelaars vrij en verzamelden hooi op het veld van Jozef, een man uit het dorp.
’s Avonds na het werk zaten zij bij het kampvuur, waar zij luisterden naar verhalen en legenden. Peter interesseert zich in plaatselijke legenden en probeert de bijna vergeten verhalen weer tot leven te brengen, door ze aan de gasten te vertellen.
Door een week buiten in de natuur te leven, waren de meisjes verbaasd dat zij herten hebben gezien en een eenzame vos gespot. Ze ontdekten sporen van everzwijnen en ze hebben zelfs een wolf horen huilen. Nooit zagen ze zoveel sterren aan de hemel.
Natuurlijk zijn zij niet allen naar Polen gekomen om te werken, maar ze wilde ook het prachtige land ontdekken. Ze maakten een uitstap naar de waterval Kamienczyk in Szklarska Por?ba en bezochten een gezellig stadje - Jelenia Góra. (…)

Zij bezochten ook het Museum van Auschwitz-Birkenau. Ondanks de grote afstand tussen de kampplaats in Stara Kamienica en Auschwitz, was dit een bezoek waar ze het warm en koud van kregen, het liet niemand onberoerd. Daarna brachten ze ook nog een blitsbezoek aan de stad Krakau. Een korte rondleiding en lekker eten, en dan weer terug naar huis. (…)
Vrijwilligers sluiten hun ogen niet voor de werkelijkheid. Zij weten dat er problemen bestaan, en willen door hun werk een beetje helpen om de situatie te verbeteren. Het is slechts een kleine stap, maar het is beter dan niets te doen. Onze wereld heeft een idealisten nodig. Belgische vrijwilligers kunnen het je voor de toekomst aanbevelen!”


(Karin van Alphen, Kontich – 19/04/2015) 

Contact

SINT-JOZEFINSTITUUT
Gemeenteplein 8
2550 KONTICH

03 457 77 97
secretariaat@sji.be