Financieel, garanties, service en schade

  • Wat betaal je voor de laptop?
    Je betaalt een eenmalige waarborg van 80 euro. Deze krijg je terug als je je laptop in goede staat aan de school terugbezorgt wanneer je van school verandert of afstudeert. Jaarlijks betaal je een servicekost van 65 euro.

  • Wat is inbegrepen in de servicekost?
    Je laptop is volledig gebruiksklaar en voorzien van de programma’s die je voor school nodig hebt.  Als er een probleem is, kan je gebruik maken van de helpdesk op school. Indien nodig, krijg je een vervanglaptop zolang de jouwe binnen is voor herstel. 
    Herstellingen binnen garantie zijn gratis, buiten garantie betaal je max. 39 euro. 

  • Welke herstellingen vallen binnen en buiten garantie?
    Meer info vind je hierover via deze link.

  • Mijn laptop is defect. Wat moet ik doen?
    Voor alle problemen of vragen ga je naar de balie . Die is open tijdens de schooluren. Je komt tijdens de speeltijd of je kan de leerkracht toestemming vragen om tijdens de les langs te gaan. Je vindt de helpdesk in lokaal. Deze is open tijdens de schooluren.

    Laat je het toestel niet door een externe partij herstellen. Elke verandering of herstelling die niet via de school gebeurt, kan de garantie doen vervallen. Vereist de schade aan het toestel een langdurig ingrijpen (> 1 uur) dan krijg je een vervangtoestel. Zodra jouw toestel hersteld is, neem je, na de inlevering van het reservetoestel, opnieuw je eigen toestel in gebruik. Om een vervangtoestel te krijgen moet je jouw toestel eerst inleveren.

    Wij streven naar een korte reparatietijd. In de praktijk betekent dit dat de laptop soms binnen de 1 à 5 werkdagen op school hersteld wordt. Er is meermaals per week een technicus aanwezig op school.
    De technicus die de herstelling uitvoert, neemt de beslissing of een defect onder garantie valt of niet. Omwille van de continuïteit in het lesgebeuren kunnen ouders geen herstelling buiten garantie met bijhorende kost weigeren. De school en de technicus die de herstellingen doen, zijn zich bewust van deze verantwoordelijkheid en oordelen in eer en geweten. Is de herstelkost hoger dan de nieuwwaarde van het toestel, vervalt dit systeem. De school neemt dan contact op met de ouders.

  • Ik heb softwareproblemen. Wat moet ik doen?
    Je laptop is traag geworden? Last van vervelende pop-ups? De schijf zit vol? Aan de helpdesk kan je de laptop opnieuw laten installeren. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Na een ‘reset’ heb je een schoon geïnstalleerde Windows omgeving inclusief de schooleigen software.
    Opgelet: je documenten en extra geïnstalleerde software zullen niet meer beschikbaar zijn! Documenten bewaar je steeds online, op Google Drive.

  • Mijn laptop is gestolen. Wat moet ik doen?
    Bij diefstal met braak of onder bedreiging doe je aangifte bij de politie. Een kopie van het proces-verbaal bezorg je aan de school. Bij diefstal van de laptop met braak of onder bedreiging zal de school je een gelijkaardig toestel ter beschikking stellen voor een forfaitair bedrag van 39 euro.

    In geval van verlies of diefstal van de laptop zonder braak of bedreiging betaal je aan de school een vergoeding die overeenkomt met de restwaarde van de verloren/gestolen laptop. Deze restwaarde vind je terug in de afschrijvingstabel van de laptop. Je krijgt dan een gelijkaardig toestel (geen nieuw).

  • Welke service is er tijdens de schoolvakanties?
    Tijdens vakantieperiodes kan je terecht bij de hersteldienst waarmee de school samenwerkt. Dat kan op het nummer 03 327 30 75 of via een mail naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kan met hen afspreken voor een bezoek aan huis, een ophaling, online herstelling, ...

  • Hoe kan je schade aan je laptop vermijden?
    Een laptop, hoe stevig het toestel ook is, moet je met zorg behandelen. Uit ervaring weten we dat bij laptops vaak dezelfde schade terugkomt.
    • Beschadiging van de kast
      Dit wordt veroorzaakt door stoten of het laten vallen. Langs beide hoeken lopen de kabels naar het beeldscherm en de WiFi-antenne. Doordat ze onbeschermd zijn, zal de laptop uiteindelijk zonder beeld of WiFi vallen.
    • Een gebroken beeldscherm
      Het beeldscherm breekt als er te veel druk wordt uitgeoefend langs de voorzijde of de achterzijde. Aan de oppervlakte voel je niets, maar de elektronische laag binnenin is gebarsten. Het centrum van de barst kan ook onder de kaderrand zitten. Langs de rand en doorheen het scherm komen zwarte vlekken voor die steeds groter kunnen worden. Door te veel druk op het scherm (voor‐ of achterzijde) kan op die plaats ook een vlek ontstaan waar het beeld lichter wordt. Even nefast is het dichtklappen van het beeldscherm met een voorwerp tussen het scherm en het toetsenbord. Het beeldscherm kan ook beschadigd raken door de laptop in een overvolle boekentas te proppen. Wees dus steeds voorzichtig!

Gebruik

  •  Moet je een laptop van de school gebruiken?
    Ja. Elke leerling heeft dezelfde laptop, met dezelfde programma’s. Dat maakt het makkelijker voor leraren en medeleerlingen om hulp te kunnen bieden in de les bij kleine probleempjes. Voor grotere problemen kan je terecht bij de helpdesk op school.
    Door het servicecontract kan je bovendien bij een defect dadelijk over een vervanglaptop beschikken, zodat je nooit zonder komt. Zo loop je geen achterstand op, wat uiterst belangrijk is in een les, tijdens een toets of een proefwerk.
    Het toestel dat we aanbieden is stevig en geschikt voor intensieve verplaatsingen door actieve jongeren.

  • Welke programma’s staan op de laptop?
    De laptop wordt gestandaardiseerd door de school en is volledig operationeel gemaakt voor onmiddellijk gebruik volgens de vereisten die de school oplegt. Het besturingssysteem is Windows 11 en we gebruiken Windows Office voor de standaardprogramma’s waar je mee leert werken. Standaard is er ook veiligheidssoftware voorzien.
    We blokkeren geen programma’s of bepaalde internetsites, zodat je de laptop thuis ook voor andere dingen kan gebruiken. Uiteraard is het op school de bedoeling dat je de lessen volgt en je niet laat verleiden door bijv. sociale media. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou. Natuurlijk maken we hier samen werk van door in te zetten op een verantwoord gebruik van internet en mediawijsheid.

  • Is er een muis voorzien bij de laptop?
    Neen, een muis is niet voorzien. Daar zorg je best zelf voor als je dat wil gebruiken.

  • Is er een beschermhoes voorzien bij de laptop?
    Ja. Elke laptop wordt voorzien van een stevige beschermhoes die schokvrij en waterbestendig is. Je bent verplicht deze beschermhoes te gebruiken.
    Je kleeft geen stickers op de laptop of op de hoes. Je brengt geen versieringen aan of schrijft niet op het toestel of de hoes. Je kan ter herkenning eventueel een sleutelhanger aan de laptophoes hangen.

  • Is er een hoofdtelefoon voorzien bij de laptop?
    Neen, oortjes of een hoofdtelefoon zijn niet voorzien. Daar zorg je best zelf voor.
    We verwachten dat je hierover beschikt, zodat je je medeleerlingen niet stoort bij het beluisteren van geluids- en filmfragmenten tijdens de les.

  • Wat verwachten we van de leerling? 
    • Je laadt de batterij van je laptop elke avond thuis op zodat je de volgende schooldag met een volledig opgeladen batterij kan starten. Heb je in de loop van de dag toch een platte batterij, dan laad je je laptop alleen op in een lokaal waar je zelf aanwezig bent.
    • Bij een defect kunnen alle opgeslagen gegevens verloren gaan. Bewaar bestanden daarom online: zo raak je nooit iets kwijt. Het Sint-Jozefinstituut biedt iedere leerling online opslagruimte aan op Google Drive. In de klas krijgen de leerlingen uitleg over hoe ze hiermee moeten werken. De grootte van deze opslagruimte is ruim voldoende voor elk normaal gebruik. De school is nooit verantwoordelijk voor bestanden die die leerling kwijtspeelt.
    • Je brengt je laptop steeds mee naar school. Je zorgt zelf voor een degelijke en stevige boekentas waar de laptop met beschermhoes naast alle andere schoolbenodigdheden in kan. Gebruik liever geen twee aparte tassen.
    • Je leent je laptop niet uit. Je gebruikt je laptop niet op de speelplaats.
    • Je kleeft geen stickers op de laptop of op de hoes. Je brengt geen versieringen aan of schrijft niet op het toestel of de hoes. Je kan ter herkenning eventueel een sleutelhanger aan de laptophoes aanbrengen.
    • Bij een verplaatsing volg je steeds de instructies van de leerkracht. Je laat in ieder geval je laptop nooit onbewaakt achter. Tijdens de middagpauzes en korte pauzes maak je geen gebruik van je laptop op de speelplaats. Bewaar je laptop in je locker (op slot!) of in je boekentas zodat het toestel veilig is opgeborgen.
  • Werk je constant op de laptop?
    Neen. De laptop wordt enkel gebruikt als het een meerwaarde is voor de les. Leraren zoeken een goed evenwicht tussen traditionele werkvormen en nieuwe werkvormen, waarbij een laptop gebruikt kan worden.

  • Waarvoor mag je de laptop gebruiken?
    Je mag de laptop vrij gebruiken. Na school neem je de laptop mee naar huis, zodat je hem ook voor je schoolwerk kan gebruiken. Je kan hem ook in je vrije tijd gebruiken om bijv. een spelletje op te spelen, te surfen op het internet of een online krant te lezen.
    Documenten, foto’s en andere bestanden bewaar je altijd online: als er een defect is, wordt je laptop opnieuw ingesteld en ben je alles kwijt wat niet online bewaard is.

Welke laptop?
We werken met een HP Probook 445.

Enkele specificaties: 

Schermgrootte 14 inch
Webcam 720p HD camera
Opslagcapaciteit   128 GB
Ram-geheugen 8 GB
Processor AMD ™ Ryzen 3 5400U (2,6 GHz basiskloksnelheid, tot 4,0 GHz boostkloksnelheid, 8 MB L3-cache, 4 cores, 8 threads)
Grafische kaart AMD ™ Radeon Graphics
Gewicht 1,37 kg

  

Hoe werkt het?
Je ontleent een toestel van de school. Je krijgt dit als je je inschrijft op onze school. Als je naar een andere school gaat of afstudeert, geef je de laptop terug aan de school.

Kosten
Je betaalt een eenmalige waarborg van 80 euro. Daarnaast betaal je jaarlijks een servicekost van 65 euro. De waarborg krijg je volledig terug als je de laptop in goede staat weer bij ons binnenbrengt.


Wat is inbegrepen in de servicekost? 

  • Gebruik van de laptop op school én thuis
  • Degelijke beschermhoes
  • Windows 11 en het Windows Office-pakket
  • Helpdesk op school: 
    • gratis herstel binnen garantievoorwaarden
    • max. 39 euro kosten bij defecten die buiten garantie vallen
    • gebruik van een vervanglaptop als je laptop binnen is voor herstel


Nog vragen? Neem een kijkje bij de FAQ.

De wereld is meer en meer gedigitaliseerd: denk aan het online kopen van kledij of andere dingen, het online reserveren van een afspraak bij een dokter of een kapper, het  online lezen van de krant enzovoort. Ook in veel jobs worden digitale middelen gebruikt. Hebben we info nodig, dan kijken we vaak eerst online.

Wil je mee zijn in onze maatschappij, dan is het belangrijk dat je je digitale vaardigheden ontwikkelt,  dat je leert werken met verschillende computerprogramma’s en op een goede manier leert omgaan met internet en sociale media. 

 

Het gebruik van een laptop in de lessen past ook binnen onze visie op onderwijs, samengevat in 3 krachtige bouwstenen:

  • Gelijke kansen
  • Motivatie
  • Leerplezier

De wereld is meer en meer gedigitaliseerd: denk aan het online kopen van kledij of andere dingen, het online reserveren van een afspraak bij een dokter of een kapper, het  online lezen van de krant enzovoort. Ook in veel jobs worden digitale middelen gebruikt. Hebben we info nodig, dan kijken we vaak eerst online.

Wil je mee zijn in onze maatschappij, dan is het belangrijk dat je je digitale vaardigheden ontwikkelt,  dat je leert werken met verschillende computerprogramma’s en op een goede manier leert omgaan met internet en sociale media. 

 

Het gebruik van een laptop in de lessen past ook binnen onze visie op onderwijs, samengevat in 3 krachtige bouwstenen:

  • Gelijke kansen
  • Motivatie
  • Leerplezier

Financieel, garanties, service en schade

  • Wat betaal je voor de laptop?
    Je betaalt een eenmalige waarborg. Deze krijg je terug als je je laptop in goede staat aan de school terugbezorgt wanneer je van school verandert of afstudeert. Jaarlijks betaal je een servicekost.

  • Wat is inbegrepen in de servicekost?
    Je laptop is volledig gebruiksklaar en voorzien van de programma’s die je voor school nodig hebt.  Als er een probleem is, kan je gebruik maken van de helpdesk op school. Indien nodig, krijg je een vervanglaptop zolang de jouwe binnen is voor herstel. 
    Herstellingen binnen garantie zijn gratis, buiten garantie betaal je max. 39 euro. 

  • Welke herstellingen vallen binnen garantie?
    Herstellingen van schade ten gevolge van normaal gebruik en schade niet toegeschreven aan externe factoren zoals val, druk, braak, vocht enz. worden kosteloos hersteld, ook de batterij.

  • Welke herstellingen vallen buiten garantie?
    Herstellingen van schade ten gevolge van externe factoren zoals valschade, braakschade, schermbreuk, schade door vocht of vandalisme worden hersteld voor een forfaitair bedrag van € 39.

  • Mijn laptop is defect. Wat moet ik doen?
    Voor alle problemen of vragen ga je naar de balie . Die is open tijdens de schooluren. Je komt tijdens de speeltijd of je kan de leerkracht toestemming vragen om tijdens de les langs te gaan. Je vindt de helpdesk in lokaal. Deze is open tijdens de schooluren.

    Laat je het toestel niet door een externe partij herstellen. Elke verandering of herstelling die niet via de school gebeurt, kan de garantie doen vervallen. Vereist de schade aan het toestel een langdurig ingrijpen (> 1 uur) dan krijg je een vervangtoestel. Zodra jouw toestel hersteld is, neem je, na de inlevering van het reservetoestel, opnieuw je eigen toestel in gebruik. Om een vervangtoestel te krijgen moet je jouw toestel eerst inleveren.

    Wij streven naar een korte reparatietijd. In de praktijk betekent dit dat de laptop soms binnen de 1 à 5 werkdagen op school hersteld wordt. Er is meermaals per week een technicus aanwezig op school.
    De technicus die de herstelling uitvoert, neemt de beslissing of een defect onder garantie valt of niet. Omwille van de continuïteit in het lesgebeuren kunnen ouders geen herstelling buiten garantie met bijhorende kost weigeren. De school en de technicus die de herstellingen doen, zijn zich bewust van deze verantwoordelijkheid en oordelen in eer en geweten. Is de herstelkost hoger dan de nieuwwaarde van het toestel, vervalt dit systeem. De school neemt dan contact op met de ouders.

  • Ik heb softwareproblemen. Wat moet ik doen?
    Je laptop is traag geworden? Last van vervelende pop-ups? De schijf zit vol? Aan de helpdesk kan je de laptop opnieuw laten installeren. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Na een ‘reset’ heb je een schoon geïnstalleerde Windows omgeving inclusief de schooleigen software.
    Opgelet: je documenten en extra geïnstalleerde software zullen niet meer beschikbaar zijn! Documenten bewaar je steeds online, op Google Drive.

  • Mijn laptop is gestolen. Wat moet ik doen?
    Bij diefstal met braak of onder bedreiging doe je aangifte bij de politie. Een kopie van het proces-verbaal bezorg je aan de school. Bij diefstal van de laptop met braak of onder bedreiging zal de school je een gelijkaardig toestel ter beschikking stellen voor een forfaitair bedrag van 39 euro.

    In geval van verlies of diefstal van de laptop zonder braak of bedreiging betaal je aan de school een vergoeding die overeenkomt met de restwaarde van de verloren/gestolen laptop. Deze restwaarde vind je terug in de afschrijvingstabel van de laptop. Je krijgt dan een gelijkaardig toestel (geen nieuw).

  • Welke service is er tijdens de schoolvakanties?
    Tijdens vakantieperiodes kan je terecht bij de hersteldienst waarmee de school samenwerkt. Dat kan op het nummer 03 327 30 75 of via een mail naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kan met hen afspreken voor een bezoek aan huis, een ophaling, online herstelling, ...

  • Hoe kan je schade aan je laptop vermijden?
    Een laptop, hoe stevig het toestel ook is, moet je met zorg behandelen. Uit ervaring weten we dat bij laptops vaak dezelfde schade terugkomt.
    • Beschadiging van de kast
      Dit wordt veroorzaakt door stoten of het laten vallen. Langs beide hoeken lopen de kabels naar het beeldscherm en de WiFi-antenne. Doordat ze onbeschermd zijn, zal de laptop uiteindelijk zonder beeld of WiFi vallen.
    • Een gebroken beeldscherm
      Het beeldscherm breekt als er te veel druk wordt uitgeoefend langs de voorzijde of de achterzijde. Aan de oppervlakte voel je niets, maar de elektronische laag binnenin is gebarsten. Het centrum van de barst kan ook onder de kaderrand zitten. Langs de rand en doorheen het scherm komen zwarte vlekken voor die steeds groter kunnen worden. Door te veel druk op het scherm (voor‐ of achterzijde) kan op die plaats ook een vlek ontstaan waar het beeld lichter wordt. Even nefast is het dichtklappen van het beeldscherm met een voorwerp tussen het scherm en het toetsenbord. Het beeldscherm kan ook beschadigd raken door de laptop in een overvolle boekentas te proppen. Wees dus steeds voorzichtig!

Gebruik

  •  Moet je een laptop van de school gebruiken?
    Ja. Elke leerling heeft dezelfde laptop, met dezelfde programma’s. Dat maakt het makkelijker voor leraren en medeleerlingen om hulp te kunnen bieden in de les bij kleine probleempjes. Voor grotere problemen kan je terecht bij de helpdesk op school.
    Door het servicecontract kan je bovendien bij een defect dadelijk over een vervanglaptop beschikken, zodat je nooit zonder komt. Zo loop je geen achterstand op, wat uiterst belangrijk is in een les, tijdens een toets of een proefwerk.
    Het toestel dat we aanbieden is stevig en geschikt voor intensieve verplaatsingen door actieve jongeren.

  • Welke programma’s staan op de laptop?
    De laptop wordt gestandaardiseerd door de school en is volledig operationeel gemaakt voor onmiddellijk gebruik volgens de vereisten die de school oplegt. Het besturingssysteem is Windows 11 en we gebruiken Windows Office voor de standaardprogramma’s waar je mee leert werken. Standaard is er ook veiligheidssoftware voorzien.
    We blokkeren geen programma’s of bepaalde internetsites, zodat je de laptop thuis ook voor andere dingen kan gebruiken. Uiteraard is het op school de bedoeling dat je de lessen volgt en je niet laat verleiden door bijv. sociale media. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou. Natuurlijk maken we hier samen werk van door in te zetten op een verantwoord gebruik van internet en mediawijsheid.

  • Is er een muis voorzien bij de laptop?
    Neen, een muis is niet voorzien. Daar zorg je best zelf voor als je dat wil gebruiken.

  • Is er een beschermhoes voorzien bij de laptop?
    Ja. Elke laptop wordt voorzien van een stevige beschermhoes die schokvrij en waterbestendig is. Je bent verplicht deze beschermhoes te gebruiken.
    Je kleeft geen stickers op de laptop of op de hoes. Je brengt geen versieringen aan of schrijft niet op het toestel of de hoes. Je kan ter herkenning eventueel een sleutelhanger aan de laptophoes hangen.

  • Is er een hoofdtelefoon voorzien bij de laptop?
    Neen, oortjes of een hoofdtelefoon zijn niet voorzien. Daar zorg je best zelf voor.
    We verwachten dat je hierover beschikt, zodat je je medeleerlingen niet stoort bij het beluisteren van geluids- en filmfragmenten tijdens de les.

  • Wat verwachten we van de leerling? 
    • Je laadt de batterij van je laptop elke avond thuis op zodat je de volgende schooldag met een volledig opgeladen batterij kan starten. Heb je in de loop van de dag toch een platte batterij, dan laad je je laptop alleen op in een lokaal waar je zelf aanwezig bent.
    • Bij een defect kunnen alle opgeslagen gegevens verloren gaan. Bewaar bestanden daarom online: zo raak je nooit iets kwijt. Het Sint-Jozefinstituut biedt iedere leerling online opslagruimte aan op Google Drive. In de klas krijgen de leerlingen uitleg over hoe ze hiermee moeten werken. De grootte van deze opslagruimte is ruim voldoende voor elk normaal gebruik. De school is nooit verantwoordelijk voor bestanden die die leerling kwijtspeelt.
    • Je brengt je laptop steeds mee naar school. Je zorgt zelf voor een degelijke en stevige boekentas waar de laptop met beschermhoes naast alle andere schoolbenodigdheden in kan. Gebruik liever geen twee aparte tassen.
    • Je leent je laptop niet uit. Je gebruikt je laptop niet op de speelplaats.
    • Je kleeft geen stickers op de laptop of op de hoes. Je brengt geen versieringen aan of schrijft niet op het toestel of de hoes. Je kan ter herkenning eventueel een sleutelhanger aan de laptophoes aanbrengen.
    • Bij een verplaatsing volg je steeds de instructies van de leerkracht. Je laat in ieder geval je laptop nooit onbewaakt achter. Tijdens de middagpauzes en korte pauzes maak je geen gebruik van je laptop op de speelplaats. Bewaar je laptop in je locker (op slot!) of in je boekentas zodat het toestel veilig is opgeborgen.
  • Werk je constant op de laptop?
    Neen. De laptop wordt enkel gebruikt als het een meerwaarde is voor de les. Leraren zoeken een goed evenwicht tussen traditionele werkvormen en nieuwe werkvormen, waarbij een laptop gebruikt kan worden.

  • Waarvoor mag je de laptop gebruiken?
    Je mag de laptop vrij gebruiken. Na school neem je de laptop mee naar huis, zodat je hem ook voor je schoolwerk kan gebruiken. Je kan hem ook in je vrije tijd gebruiken om bijv. een spelletje op te spelen, te surfen op het internet of een online krant te lezen.
    Documenten, foto’s en andere bestanden bewaar je altijd online: als er een defect is, wordt je laptop opnieuw ingesteld en ben je alles kwijt wat niet online bewaard is.

 

PROFIEL
Heb je veel belangstelling voor mens en samenleving? Denk je wel eens na over de zin van het leven? Vraag je je ook af waarom mensen doen zoals ze doen? Dan is de richting Maatschappij- en welzijnswetenschappen iets voor jou.

De kernvakken van deze richting zijn sociologie en psychologie en filosofie. Daarnaast maken moderne talen, wiskunde en natuurwetenschappen deel uit van een brede algemene basisvorming.

In sociologie en psychologie onderzoek je onder andere hoe onze samenleving in elkaar zit, wat sociaal gedrag en persoonlijkheid betekenen en hoe mensen zich ontwikkelen. Je leert verschillende sociologische en psychologische begrippen.

In filosofie maak je kennis met ethische stromingen, verschillende wijsgerige antropologische visies en leer je filosofische begrippen. Je filosofeert over de mens en de wereld rondom jou, over goed en kwaad, over geluk en de zin van het leven.

 
BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • we verwachten dat je zelfstandig en in groep kan werken 
  • je leert kritische vragen stellen
  • je kan goed logisch nadenken en verbanden leggen

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Maatschappij- en welzijnswetenschappen is een theoretische richting in de doorstroomfinaliteit. Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je in de 3e graad de richting Welzijnswetenschappen volgen of de overstap maken naar Gezondheidszorg of de richting Opvoeding en begeleiding in de dubbele finaliteit.

 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN MAATSCHAPPIJ- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN EN HUMANE WETENSCHAPPEN?
Beide richtingen zijn theoretische, abstracte richtingen in de doorstroomfinaliteit. Het verschil ligt in het pakket algemene vorming: in het domeingebonden Maatschappij- en welzijnswetenschappen krijg je voor vakken als Nederlands, Frans, Engels het basisleerplan, In Humane wetenschappen krijg je voor deze vakken een verdieping van de leerplandoelstellingen. Voor een vak als geschiedenis is het een ander, beperkter leerplan dan in Humane wetenschappen, dat een domeinoverschrijdende richting is. 

De kernvakken van Humane wetenschappen en Maatschappij- en welzijnswetenschappen - filosofie en sociologie & psychologie - zijn hetzelfde, maar in Maatschappij- en welzijnswetenschappen krijg je meer tijd om die specifieke leerplannen te verwerken. Zo zal je in de lessentabel zien dat er voor deze vakken meer uren voorzien zijn dan in Humane wetenschappen. Het vak filosofie krijgt hier trouwens ook de naam inleiding tot de filosofie. Daarnaast heb je in Humane wetenschappen het vak kunstbeschouwing, dat je niet hebt in Maatschappij- en welzijnswetenschappen. 

LT_2e_graad_MWWE.png

PROFIEL
Ben je gebeten door taal? Vind je het leuk om je goed in andere talen uit te drukken? Heb je een grote interesse in communicatie en media en ben je nieuwsgierig naar andere culturen? Dan is de richting Taal & Communicatie iets voor jou.

De kernvakken zijn Nederlands, Duits, Engels en Frans. In deze vakken ligt de focus op communicatie. Zo leer je je goed uitdrukken in verschillende situaties en kan je presentaties geven in al deze talen. 

Daarnaast krijg je het vak public relations. Je ontdekt verschillende soorten, vormen, componenten en effecten van communicatie en je denkt na over je eigen communicatie- en persoonlijkheidsstijl en die van anderen. Je leert omgaan met actuele media en je werkt auditieve, visuele of audiovisuele communicatieproducten uit.

 

BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • je bent sociaal vaardig
  • je hebt een sterk taalgevoel 
  • je geniet van een uitdaging
  • de begrippen organisatie en administratie doen je glunderen

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Taal & Communicatie is een richting in de dubbele finaliteit die theorie en praktijk combineert. Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs, maar net zo goed op de arbeidsmarkt.
Na de 2e graad kan je deze richting volgen in de 3e graad of een overstap maken naar de richting Onthaal & Recreatie of de richting Toerisme, beiden buiten onze school.

Studieprofiel_2e_graad_TACO2.png

PROFIEL
Heb je veel belangstelling voor de mens en zijn plaats in de maatschappij? Ben je sociaal voelend? Zorg je graag voor een ander? Dan is de richting Maatschappij & Welzijn iets voor jou. 

Het kernvak van deze richting is maatschappij en welzijn, dat uit verschillende vakonderdelen bestaat: toegepaste fysiologie en anatomie, sociologie, pedagogie, zorg en expressie. 

De focus ligt op de mens in al zijn aspecten: zijn lichaam, zijn gezondheid, zijn mogelijkheden en beperkingen, zijn handelen, zijn denken en zijn plaats in de samenleving. Je leert hoe een baby evolueert tot een volwassene, je bespreekt concrete opvoedingssituaties en maatschappelijke thema’s. Je vertrekt steeds van een wetenschappelijke-theoretische basis om zorg te verlenen en begeleidingsactiviteiten uit te voeren. Je versterkt je communicatieve en sociale vaardigheden. 

 
BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • je bent een echte teamspeler
  • je bent sociaal 
  • je bent communicatief sterk

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Maatschappij & Welzijn is een richting in de dubbele finaliteit die theorie en praktijk combineert. Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs, maar net zo goed op de arbeidsmarkt. Na de 2e graad kan je in de 3e graad Gezondheidszorg volgen of de richting Opvoeding en begeleiding. 

LT_2e_graad_MAWE.png

PROFIEL
Heb je veel belangstelling voor mens en samenleving? Denk je wel eens na over de zin van het leven? Hou je van kunst en andere culturele uitingen van de mens? Vraag je je ook af waarom mensen op een bepaalde manier in een bepaalde situatie reageren? Dan is de richting Humane wetenschappen iets voor jou.

De kernvakken van deze richting zijn sociologie en psychologie, kunstbeschouwing en filosofie. Daarnaast vormen ook moderne talen en geschiedenis een belangrijk onderdeel van je opleiding.

In sociologie en psychologie ontdek je verschillende klassieke sociologische en psychologische theorieën. Je onderzoekt hoe onze samenleving in elkaar zit en welke maatschappelijke thema’s er spelen, je leert wat sociaal gedrag en sociale vaardigheden zijn en op welke verschillende domeinen de mens zich ontwikkelt. Je leert verschillende sociologische en psychologische begrippen hanteren.

In filosofie maak je kennis met ethische stromingen, verschillende wijsgerige antropologische visies en leer je filosofische begrippen gebruiken. Je filosofeert over de mens en de wereld rondom jou, over goed en kwaad, over geluk en de zin van het leven.

In het vak kunstbeschouwing leer je alles over kunst: je analyseert vorm, inhoud, context en functie van een kunstwerk en bekijkt het vanuit een kunsthistorisch oogpunt. Je verruimt je horizon door echt te leren kijken en luisteren naar kunst. 

 
BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • je leert kritische vragen stellen
  • je kan goed logisch nadenken en verbanden leggen
  • je houdt van kunst

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Humane wetenschappen is een theoretische en abstracte richting in de doorstroomfinaliteit. Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je deze richting volgen in de 3e graad of de overstap maken naar de richting Welzijnswetenschappen in de domeingebonden doorstroomfinaliteit.

 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HUMANE WETENSCHAPPEN EN MAATSCHAPPIJ- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN?
Beide richtingen zijn theoretische, abstracte richtingen in de doorstroomfinaliteit. Het verschil ligt in het pakket algemene vorming: in het domeinoverschrijdende Humane wetenschappen krijg je voor vakken als Nederlands, Frans, Engels een verdieping van de leerplandoelstellingen, terwijl in Maatschappij- en welzijnswetenschappen de basisleerplannen behandeld worden. Voor een vak als geschiedenis is het een ander, uitgebreider leerplan dan in Maatschappij- en welzijnswetenschappen, dat een domeingebonden richting is. 

De kernvakken van Humane wetenschappen en Maatschappij- en welzijnswetenschappen - filosofie en sociologie & psychologie - zijn hetzelfde, maar in Humane wetenschappen krijg je minder tijd om die specifieke leerplannen te verwerken. Zo zal je in de lessentabel zien dat er voor deze vakken minder uren voorzien zijn dan in Maatschappij- en welzijnswetenschappen. Daarnaast heb je in Humane wetenschappen het vak kunstbeschouwing, dat je niet hebt in Maatschappij- en welzijnswetenschappen.  

Studieprofiel_2e_graad_HW2.png

PROFIEL
Heb je een brede interesse? Kan de natuur je verwonderen? Wil je weten hoe het menselijk lichaam functioneert? Ga jij graag mee op zoek naar oplossingen voor wetenschappelijke problemen? Ben je geboeid door wiskundige vraagstukken? Dan is de richting Natuurwetenschappen iets voor jou. 

In deze richting ligt de klemtoon op wetenschappen (biologie, fysica en chemie) en wiskunde. Daarnaast zijn ook moderne talen en geschiedenis een belangrijk onderdeel van je algemene vorming.

In de verschillende wetenschappen ontwikkel je je onderzoeks- en labovaardigheden: vanuit experimenten en waarnemingen uit de omgeving ga je op zoek naar verklaringen voor verschijnselen en leid je wetten af. Je leert waarnemingen kritisch verwoorden.

Je bestudeert in biologie het belang van micro-organismen, in chemie leer je alles over de structuur en de eigenschappen van stoffen en voor fysica verdiep je je in mechanica, energie, elektricteit en optica. 

Je krijgt een stevig pakket wiskunde. Je ontwikkelt je probleemoplossende vaardigheden en gaat dieper in op de leerstof. Je kan verschillende wiskundige en natuurwetenschappelijke inzichten doelgericht met elkaar in verband brengen.  

 

BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • we verwachten dat je zelfstandig en in groep kan werken 
  • je werkt nauwkeurig en kan verbanden leggen tussen verschillende vakken
  • je bent goed in analytisch denken en logisch redeneren 

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Natuurwetenschappen is een sterk theoretische richting in de doorstroomfinaliteit (domeinoverschrijdende doorstroomfinaliteit). Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je in de 3e graad op onze school een keuze maken tussen Wetenschappen-Wiskunde of Informatica- en Communicatiewetenschappen (domeingebonden doorstroomfinaliteit). Andere keuzemogelijkheden (op een andere school) zijn Moderne Talen-Wetenschappen en Biotechnologische en chemische wetenschappen (in de domeingebonden doorstroomfinaliteit). 

LT_nieuw_2e_graad_NAWE2.png

Contact

SINT-JOZEFINSTITUUT
Gemeenteplein 8
2550 KONTICH

03 457 77 97
secretariaat@sji.be