EUROPESE UITWISSELINGSPROJECTEN: Erasmus+
Onderzoeksreis Zweden
Zweedse les door mevrouw Kempenaers
Dit was een klein voorproefje van de Zweedse cultuur, daarom was dit ook heel interessant. De leerkracht legde het heel goed en op een leuke manier uit, je zag echt dat ze de taal goed beheerste. We leerden een paar woorden die we daar ook echt hebben gebruikt. We hebben daar ook al een beetje op onze spraak gewerkt, dit was niet makkelijk, maar we hebben er toch het beste van gemaakt.
Speeddaten om elkaar beter te leren kennen
Voor we naar Zweden vertrokken hebben we gespeeddatet om elkaar beter te leren kennen. We kregen een blad met verschillende vragen die we moesten invullen. Daarna moesten we per twee gaan zitten en die vragen aan elkaar stellen.
Opstellen van onderzoeksvragen
Voor we naar Zweden vertrokken zijn, waren we in 3 groepjes verdeeld. We schreven onderzoeksvragen op A2-papier. Elke groepje had zijn eigen thema en elke 5 minuten moesten we wisselen van groepjes. Het eerste groepje had het over school, het tweede over mobiliteit en het laatste over recyclen.
Jeugdherberg
Wij zaten in de jeugdherberg Zinkensdamm. Het was een leuke herberg met kleine kamers voor 4 personen, maar dat is perfect voor met vrienden. Er was een uitgebreid ontbijt met lekker eten. Het personeel was er heel vriendelijk. Over het algemeen was het een leuke ervaring.
Gastgezinnen
In de gastgezinnen moest je de hele tijd Engels praten en dat was een moeilijke, maar leuke uitdaging. Je kon zien hoe de mensen in Zweden echt leefden omdat je er midden in zat. We hebben gezien wat de kinderen na school doen en hoe ze sorteren, dat was heel handig voor ons onderzoek. We hebben ook geleerd dat de kinderen bijna elke dag op een ander moment beginnen en eindigen met school. Over het algemeen ben ik heel blij dat ik naar een gastgezin mocht gaan, het was een heel leuke ervaring die ik niet snel ga vergeten.
Bezoek aan de school
Ik vond het een heel leuke ervaring om naar de Zweedse school Vistaskolan te gaan. We hebben er veel geleerd over de verschillen in de schoolsystemen zoals: het middageten, kleren, gedrag.
Bezoek aan Atlas Copco Stockholm
Het bezoek aan Atlas Copco was héél verrassend. Onder het gebouw was een hele indrukwekkende mijn met vele gangen. In die gangen testen ze hun apparatuur voor ze die op de markt brengen. Er was ook een informatiemuur over de geschiedenis van Atlas Copco. We leerden wat ze in Atlas Copco doen en maken.
We kregen in Atlas Copco Wilrijk een rondleiding in de shop van Airtec. Die shop is de afdeling waar men het hart van de compressoren maakt. We leerden hoe de compressoren werken en hoe ze gemaakt worden. Zo leerden we ook dat de vestiging in Wilrijk een van de belangrijkste vestigingen ter wereld is.
Bezoek aan Wood City Stockholm
Wood City in Stockholm is een plek waar de meeste gebouwen van hout worden gemaakt. Alle zaken die je nodig hebt, bevinden zich op 5 minuten wandelen. Het is een plek waar ze proberen de gebouwen milieuvriendelijk te maken. De gebouwen kunnen ook lang meegaan. Ze kunnen ook niet in brand vliegen, want het hout wordt op voorhand al eens een keer verhit. Dit is ook de reden dat ze langer meegaan, want door ze te verbranden gaan alle bacteriën er uit.
Bezoek aan drie musea
De musea vond ik fantastisch! Eerst zijn we naar het museum over de grote boot (VASA) gegaan. Daar kon je de boot bezichtigen en dingen bijleren zoals dat die heel lang onder water heeft gelegen.
Daarna zijn we naar Skansen geweest. Dat is een soort Bokrijk. Je kan de oude huizen van toen bezichtigen plus er is nog een grote dierentuin op het domein.
Als laatste zijn we naar het ABBA-museum geweest! Dat was ECHT fantastisch! Het was heel leuk om iedereen zo gelukkig te zien. Je kon er veel zelf doen en ook een beetje lezen over ABBA zelf. Zoals veel liedjes zingen en dansen.
Bezoek aan Gamla Stan, het oudste gedeelte van Stockholm
Op vrijdag 16 mei zijn we met onze gids Jørgi naar de Old City van Stockholm getrokken.
We zijn naar Het Mannetje Dat Naar De Maan Kijkt gaan kijken, we hebben de bekende huisjes bezocht, we zijn ook naar het Ruiterstandbeeld van Sint - Joris en de draak gaan kijken en nog veel meer.
We hebben een uurtje mogen rondlopen in de Old City, we hebben dus echt de toerist uitgehangen! De leerkrachten hebben ook getrakteerd op een heerlijke kanelbulle. Weer een geslaagde dag!
Bezoek aan Atlas Copco Airpower in Wilrijk
Dinsdag 13 mei zijn we een bezoek aan Atlas Copco gaan brengen. Ik had al veel keer over die onderneming gehoord, maar ik wist eigenlijk niet echt wat het was. Tijdens dit bezoek was het personeel zeer vriendelijk en behulpzaam. We zijn naar een 30-meter diepe mijn gegaan, waar we uitleg kregen over het ontstaan van Atlas Copco van een man die al 50 jaar bij het bedrijf werkt. Ik had voor deze uitleg geen idee dat het bedrijf zoveel machines die we gebruiken om producten te produceren ontworp en dat het zo'n belangrijk bedrijf in onze wereld is. We hebben veel oude machines gezien en later ook de nieuwere machines. Je kon heel duidelijk zien hoe ze geëvolueerd zijn.
Leerlingen kregen de keuze om vrijwillig Atlas Copco in Wilrijk te gaan bezoeken op een woensdagnamiddag, een paar van hen en ook ik had me ingeschreven om meer over het bedrijf te leren. Toen we gingen bezoeken, kregen we een presentatie als uitleg over Atlas Copco en we hadden ook een quiz met ons allemaal gedaan. Daarna kreeg iedereen een paar leuke cadeautjes en zijn we binnen het industrieel gedeelte gaan bekijken. Iedereen kreeg een paar werkschoenen op maat, een fluohesje en oortjes die geconnecteerd waren aan de microfoon van onze gids zodat we boven het geluid goed zijn uitleg hoorden. We hebben heel veel machines gezien, waarvan een paar enkel in Wilrijk ontworpen worden en door andere Atlas Copco's rond de wereld besteld moeten worden. Het was echt interessant om deze processen in werkelijkheid te zien. Er zijn ook machines die met robots werken, zodat de mensen geen zware voorwerpen moeten optillen, enkel de robots moeten ze besturen. Het was een leuk bezoekje waaruit ik veel heb geleerd en ik ben blij dat ik me had ingeschreven.
Presentatie voor de burgemeester
Het bezoek aan de burgemeester was heel leuk. Mijn groepje moest een presentatie over afval maken en het andere groepje over energiegebruik. Na de presentaties vertelde hij ons hoe we het best met afval en energie konden omgaan. De presentatie vond ik heel spannend, maar uiteindelijk heb ik veel bijgeleerd.
Presentatie voor de directie
Alle deelnemers aan de reis naar Zweden kregen een onderwerp toegewezen dat verband hield met wat we tijdens de trip hebben geleerd. Over dit onderwerp moesten we een presentatie voorbereiden. Sommige leerlingen presenteerden hun onderwerp aan de burgemeester, terwijl anderen dit deden voor de directeur. De leerlingen die hun presentatie moesten geven, beantwoordden alle vragen van Mevrouw Volckaert.
Eten in Zweden
Het eten was eerlijk gezegd wel goed, ik denk ook voor degenen die niet veel lusten. Ik vond dat ze bij Atlas Copco misschien beter een maaltijd konden kiezen die we allemaal lekker vonden in de plaats van dat bijna niemand het heeft opgegeten en dat ze het moesten weggooien. Ik vond alles wel lekker. Zeker als je naar een ander land gaat, is het goed dat je niet teveel speciaals van eten krijgt. Ik vind dat we niet mogen klagen over wat we daar gekregen hebben.
EUROPESE UITWISSELINGSPROJECTEN: Erasmus+
Dublin works!
Dankzij de steun van Europa met een Erasmus+ programma mochten onze 7e jaars Business Support op leermobiliteit naar Ierland gedurende twee weken. In een toenemende wereld van internationalisering is een goede kennis van Engels en op internationaal vlak de professionele competenties inoefenen een echte meerwaarde voor de latere werkkansen.
Uitwisseling Spanje-Duitsland-België
13 leerlingen uit het vijfde jaar krijgen de kans om deel te nemen aan een reeks van drie internationale projectweken. Dit Europese uitwisselingsproject dat over twee schooljaren loopt omvat een digitale en fysieke uitwisseling met 2 andere Europese scholen uit Duitsland en Spanje. De Europese Unie steunt vanuit haar Erasmus+ fonds dit project met de naam “Crossing Borders - United in Diversity”. Het thema verwijst naar het verleggen van eigen grenzen en het leren van elkaars cultuur aan de hand van groepsspelen, stadsbezoeken, diverse workshops en inlevingsmomenten…
BUITENLANDSE UITSTAPPEN
Uitwisseling met Duitsland – Moers
Leerlingen van 6ECMT bezoeken een partnerschool in Duitsland: het Grafschafter Gymnasium Moers. Leerlingen willen/kunnen zo andere landen in Europa ontdekken. Het vreemde-talen-onderwijs wordt pas leuk, als je dat in de praktijk met moedertaalsprekers kan toetsen! Ons schoolsysteem is toch wel anders dan dat in Duitsland en dat willen de leerlingen zelf in de praktijk meemaken.
MEERDAAGSE BUITENLANDSE REIZEN
Bouwkamp
Leerlingen van het 5e jaar hebben de kans een alternatieve vakantie in het buitenland door te brengen. De voorbije jaren gingen leerlingen al op bouwkamp naar Polen, Marokko, Albanië, Kroatië, Bulgarije, ... Leerlingen die hieraan deelnemen zijn sociaal geëngageerd, want er wordt wel effectief gebouwd en verbouwd bijvoorbeeld in een school voor mensen met een handicap.
Eindejaarsreis
Op het einde van het tweede trimester kunnen zesdejaars deelnemen aan een eindejaarsreis naar Italië, Griekenland of Spanje. Deze reis is niet alleen een rondrit langs de mooiste plekjes van het land. Leerlingen hebben ook een onvergetelijke tijd met hun klas- en jaargenoten, een fijne afsluiter van de middelbare schoolcarrère!
Tweedaagse Parijs
De leerlingen van het vijfde jaar gaan samen met hun leerkrachten op tweedaagse naar Parijs. Op deze twee dagen proberen we zoveel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken.