Office & Retail

Ik ben Elise. Na mijn opleiding Office deed ik nog een specialisatie Immobiliën. Ik kreeg vele aanbiedingen, en koos voor een bekende firma in het Antwerpse. Momenteel leid ik een immobiliënkantoor.

Elise, oud-leerling

Profiel

Heb je veel belangstelling voor administratief werk? Of zie je jezelf al in een winkel werken? Ben je meer een doener dan een denker? Dan is Office & Retail iets voor jou. 

De specifieke vakken voor deze richting zijn office (secretariaat en boekhouden) en retail.

Daarnaast is er veel aandacht voor talen: Frans, Engels en Nederlands zakelijke communicatie. Je leert je in deze talen vlot en correct uitdrukken, zowel mondeling als schriftelijk.

Binnen het vakonderdeel secretariaat leer je tienvingerblind typen, tekstverwerking, eenvoudige presentaties opmaken en werken met een rekenblad. 

Daarnaast heb je boekhouden, waar je kennismaakt met het opmaken en verwerken van facturen. Je leert de aspecten van een dubbele boekhouding kennen en toepassen en verwerkt  commerciële en financiële documenten in een didactisch boekhoudpakket. 

Binnen retail word je opgeleid tot verkoopsmedewerker: van het in ontvangst nemen van goederen tot het verkoopsklaar maken en aantrekkelijk presenteren van artikelen. Je leert ook klanten onthalen, informeren en telefoneren.

 

Belangrijke vaardigheden

  • je leert graag al doende
  • je houdt van talen
  • je werkt graag met de computer

 

Toekomstmogelijkheden

Office & Retail is een praktische richting, die voorbereidt op de arbeidsmarkt. Na de 2e graad vervolg je deze richting in de 3e graad. Daarna heb je de mogelijkheid om je in het 7e jaar Business Support verder te specialiseren.

 

Studieprofiel 2e graad14

Sociale en Technische Wetenschappen

Mijn naam is Laurien. Na mijn opleiding Sociale en Technische Wetenschappen startte ik met een Bachelor verpleegkunde. Ik ben graag met mensen bezig, en daarvoor lag de basis zeker in het Sint-Jozefinstituut.

Laurien, oud-leerling

Profiel

Heb je veel belangstelling voor mens en maatschappij? Ben je sociaal voelend en creatief? In de richting Sociale en Technische Wetenschappen focus je op de wisselwerking tussen mens, voeding en milieu en je eigen positie daarbinnen.

De specifieke vakken voor deze richting zijn sociale wetenschappen (SW), natuurwetenschappen (NW) en integrale opdrachten (IO).

In sociale wetenschappen leer je over het menselijk gedrag, diversiteit tussen mensen, jouw rechten en plichten als jongere, een gepaste communicatie in verschillende situaties, leerprocessen (geheugen, intelligentie). Bovendien verken je je eigen mogelijkheden als leerling binnen STW.

In natuurwetenschappen (biologie, fysica, chemie) toets je de theorie aan experimenten en opdrachten. Je leert feiten van vermoedens scheiden, kritisch resultaten voorstellen en je eigen conclusies verantwoorden.

Binnen integrale opdrachten werk je in groep projecten uit. Je vertrekt steeds vanuit 4 invalshoeken: NW, expressie, SW en voeding. Je werkt aan 4 competenties: onderzoeken, organiseren, presenteren en reflecteren. Je houding en het leerproces zijn net zo belangrijk als het eindresultaat.

 

Belangrijke vaardigheden

  • je bent een echte teamspeler en je werkt graag met anderen samen 
  • je versterkt je communicatieve & sociale vaardigheden 
  • je denkt na over je eigen studieloopbaan

 

Toekomstmogelijkheden

Sociale en Technische Wetenschappen is een eerder theoretische richting, die voorbereidt op het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je deze richting in de 3e graad verder volgen. Je kan ook - op een andere school - kiezen voor Gezondheids- en welzijnswetenschappen of Jeugd- en gehandicaptenzorg.

 

Studieprofiel 2e graad8

Ondernemen & Communicatie

Hallo! Ik ben Jasna. Na mijn studies Office Management & Communicatie volgde ik nog een professionele bachelor. Ik kreeg een werkaanbieding in het Ierse Galway. Daar werk ik nu al enkele jaren als Media Production Specialist bij SAP.

Jasna, oud-leerling

Profiel

Heb je een talenknobbel? Werk je graag met de computer? Ben je ondernemend aangelegd? Dan is de veelzijdige richting Ondernemen & Communicatie iets voor jou. 

De klemtoon in deze richting ligt op de taalvakken (Nederlands, Frans, Engels en Duits) en (toegepaste) informatica en bedrijfseconomie. Deze vakken zijn op elkaar afgestemd.

Bij de taalvakken ligt de nadruk op communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Je leert bijv. handelsbrieven schrijven, maar daarnaast leer je ook genieten van literatuur en cultuur. 

Bij informatica leer je werken met het Office-pakket: Word, Excel, PowerPoint en Access. Je krijgt het tienvingerig blind typen onder de knie.

In bedrijfseconomie leer je hoe een bedrijf praktisch georganiseerd is. Je leert elementaire boekhoudkundige verrichtingen correct analyseren en registreren. Je maakt kennis met de technieken van de dubbele boekhouding. Voor facturen, voorraadbeheer en andere zaken maak je gebruik van een boekhoudpakket.

 

Belangrijke vaardigheden

  • je kan ordelijk, nauwkeurig en zelfstandig werken
  • je bent heel communicatief
  • je werkt graag met de computer

 

Toekomstmogelijkheden

Ondernemen & Communicatie is een eerder theoretische richting, die voorbereidt op het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je in de 3e graad doorstromen naar de richting Office Management & Communicatie of - buiten onze school - Onthaal & Public Relations.

  

Bekijk ook eens dit filmpje over de richting 'Ondernemen'.

 

Studieprofiel 2e graad6

Ondernemen & IT

 

Mijn naam is Tim. Ik studeerde af in de richting Ondernemen & IT. Na mijn opleiding in het Sint-Jozefinstituut behaalde ik aan de Karel De Grote Hogeschool 2 Bachelors: KMO-Management en Logistiek Mangement.  

Tim, oud-leerling

  

Profiel

Heb je een neus voor zakendoen? Ben je geboeid door informatica? Leer je graag vreemde talen? Dan is de veelzijdige richting Ondernemen & IT iets voor jou. 

De specifieke vakken voor deze richting zijn bedrijfseconomie en (toegepaste) informatica. Daarnaast is er veel aandacht voor Frans, Engels, Duits (vanaf het 4de jaar) en Nederlands. Ook wiskunde neemt een belangrijke plaats in.

In bedrijfseconomie maak je kennis met de dubbele boekhouding van een KMO en leer je hoe een bedrijf praktisch georganiseerd is. Je verwerft een basiswoordenschat van commerciële, financiële en boekhoudkundige begrippen en doet eenvoudige tot meer complexe aankoop- en verkoopverrichtingen. Via projecten word je ondergedompeld in het echte bedrijfsleven. 

Bij informatica leer je werken met het Office-pakket: Word, Excel, PowerPoint en Access. Daarnaast maak je voor facturen, voorraadbeheer en andere zaken gebruik van een boekhoudpakket.

Belangrijke vaardigheden

  • je kan ordelijk, nauwkeurig en zelfstandig werken
  • je spreekt graag een andere taal
  • je werkt graag met de computer en hebt wiskundig inzicht
  • je bent ondernemend


Toekomstmogelijkheden

Ondernemen & IT is een eerder theoretische richting, die voorbereidt op het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je in de 3e graad kiezen voor de richting Marketing & Ondernemen, Accountancy & IT,  IT & Netwerken of Office Management & Communicatie.

 

Bekijk ook eens dit filmpje over de richting 'Ondernemen'.

Studieprofiel 2e graad4

Wetenschappen

Ik ben Ann en volgde Wiskunde-Wetenschappen in het Sint-Jozefinstituut. Ik studeerde nadien Geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Momenteel ben ik huisarts. Ik hou van mijn job! Je ontmoet veel mensen en probeert hen zo veel mogelijk te helpen. Dat geeft mij veel voldoening.

Ann,oud-leerling

Ik volgde Wetenschappen-Wiskunde in het Sint-Jozefinstituut. Nadien koos ik voor een opleiding Geneeskunde. Momenteel ben ik spoedarts. Het is een uitdagend, maar boeiend beroep!

Nele, oud-leerling


Profiel

Heb je een brede interesse? Kan de natuur je verwonderen? Wil je weten hoe het menselijk lichaam functioneert? Ga jij graag mee op zoek naar oplossingen voor wetenschappelijke problemen? Ben je geboeid door wiskundige vraagstukken? Dan is de richting Wetenschappen iets voor jou. 


In deze richting ligt de klemtoon op wetenschappen (biologie, fysica en chemie) en wiskunde. Daarnaast zijn ook moderne talen belangrijk.

In wetenschappen ga je vanuit experimenten en waarnemingen uit de omgeving op zoek naar verklaringen voor verschijnselen en leid je wetten af. Je leert waarnemingen kritisch verwoorden. Via practica, veldwerk, zoekopdrachten, oefeningen en vraagstukken doe je aan onderzoekend leren en krijg je meer inzicht in de leerstof. 

Je krijgt 5 uur wiskunde. Je ontwikkelt je probleemoplossende vaardigheden en gaat dieper in op de leerstof.

 

Belangrijke vaardigheden

  • we verwachten dat je zelfstandig en in groep kan werken
  • je werkt nauwkeurig
  • je hebt wiskundig inzicht en bent kritisch ingesteld

Toekomstmogelijkheden

Wetenschappen is een theoretische en abstracte richting, die voorbereidt op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je deze richting in de 3e graad verder volgen: je maakt dan een keuze tussen Wetenschappen-Wiskunde of - op een andere school - Moderne Talen-Wetenschappen.

 

Studieprofiel 2e graad18

 

Economie

Ik studeerde Economie in het Sint-Jozefinstituut. Ik ging op kot in Gent en studeerde af als licentiaat bestuurskunde. Momenteel ben ik werkzaam als adjunct-directeur op het kabinet van staatssecretaris van asiel, migratie, maatschappelijke integratie en armoedebestrijding. Het is een heel gevarieerde job.

Cedric, oud-leerling

Profiel

Heb je een ruime algemene interesse? Wil je ontdekken hoe gezinnen, bedrijven, overheden van elkaar afhankelijk zijn en onze samenleving, onze welvaart beïnvloeden? Gaat je neus krullen bij termen als bedrijf, produceren, consumeren, …? Dan is de richting Economie iets voor jou. 

Het specifieke vak voor deze richting is economie. Daarnaast zijn ook moderne talen, wiskunde en wetenschappen belangrijke vakken.

In het vak economie leer je (bedrijfs)economische gegevens analyseren en interpreteren. Je vertrekt hiervoor vanuit de dagdagelijkse realiteit. Je bestudeert de economische kringloop en het het gedrag van de verbruiker (consument) en de producent (voortbrenger van goederen). Je maakt regelmatig gebruik van het nieuws op radio en televisie en in economische kranten en tijdschriften. 

Je hebt de keuze tussen 4 of 5 uur wiskunde. Het verschil? In het 5-urenpakket ga je dieper in op bijkomende leerinhoud. Er is meer aandacht voor probleemoplossende vaardigheden. Het 4-urenpakket is een meer geleide studie van de wiskunde.

 

Belangrijke vaardigheden

  • we verwachten dat je zelfstandig en in groep kan werken 
  • je werkt nauwkeurigje volgt de actualiteit
  • je bent geïnteresseerd in cijfers en grafieken

 

Toekomstmogelijkheden

Economie is een theoretische en abstracte richting, die voorbereidt op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je deze richting in de 3e graad verder volgen: je maakt dan een keuze tussen Economie-Wiskunde of Economie-Moderne Talen.

 

Studieprofiel 2e graad16 

Contact

SINT-JOZEFINSTITUUT
Gemeenteplein 8
2550 KONTICH

03 457 77 97
secretariaat@sji.be