Praktische info

 

Welke laptop?
We werken met een HP Probook 445.

Enkele specificaties: 

Schermgrootte 14 inch
Webcam 720p HD camera
Opslagcapaciteit   128 GB
Ram-geheugen 8 GB
Processor AMD ™ Ryzen 3 5400U (2,6 GHz basiskloksnelheid, tot 4,0 GHz boostkloksnelheid, 8 MB L3-cache, 4 cores, 8 threads)
Grafische kaart AMD ™ Radeon Graphics
Gewicht 1,37 kg

  

Hoe werkt het?
Je ontleent een toestel van de school. Je krijgt dit als je je inschrijft op onze school. Als je naar een andere school gaat of afstudeert, geef je de laptop terug aan de school.

Kosten
Je betaalt een eenmalige waarborg van 80 euro. Daarnaast betaal je jaarlijks een servicekost van 65 euro. De waarborg krijg je volledig terug als je de laptop in goede staat weer bij ons binnenbrengt.


Wat is inbegrepen in de servicekost? 

  • Gebruik van de laptop op school én thuis
  • Degelijke beschermhoes
  • Windows 11 en het Windows Office-pakket
  • Helpdesk op school: 
    • gratis herstel binnen garantievoorwaarden
    • max. 39 euro kosten bij defecten die buiten garantie vallen
    • gebruik van een vervanglaptop als je laptop binnen is voor herstel


Nog vragen? Neem een kijkje bij de FAQ.

Organisatie & logistiek

PROFIEL
Heb je veel belangstelling voor administratief werk? Of zie je jezelf al in een winkel of magazijn werken? Heb je graag contact met anderen? Ben je meer een doener dan een denker? Dan is Organisatie & Logistiek iets voor jou. 

Het kernvak van deze richting is organisatie en logistiek. Daarnaast is er veel aandacht voor Nederlands, Frans en Engels: je leert je in deze talen vlot en professioneel uitdrukken, zowel mondeling als schriftelijk. De focus ligt op de communicatieve vaardigheden bij onthaal en verkoop.

In organisatie en logistiek leer je alles over de werking van een onderneming: van het onthaal, de verkoop, de boekhouding tot en met de logistieke activiteiten. Je versterkt je ICT-kennis, leert hoe je vergaderingen en events logistiek kan ondersteunen en hoe je documenten en data verwerkt op de computer. Daarnaast maak je kennis met winkelbeheer: het onthalen van klanten, producten voorbereiden en presenteren…  

 

BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • je leert graag al doende
  • je bent sociaal en houdt van talen
  • je werkt graag met de computer

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Organisatie & Logistiek is een praktische richting, die voorbereidt op de arbeidsmarkt. Na de 2e graad stroom je in de 3e graad door naar de richting Onthaal, Organisatie & Sales. Je kan ook de overstap maken naar Onthaal & Recreatie of kiezen voor de richting Logistiek, beiden buiten onze school.

LT_2e_graad_ORLO.png

Natuurwetenschappen

 

PROFIEL
Heb je een brede interesse? Kan de natuur je verwonderen? Wil je weten hoe het menselijk lichaam functioneert? Ga jij graag mee op zoek naar oplossingen voor wetenschappelijke problemen? Ben je geboeid door wiskundige vraagstukken? Dan is de richting Natuurwetenschappen iets voor jou. 

In deze richting ligt de klemtoon op wetenschappen (biologie, fysica en chemie) en wiskunde. Daarnaast zijn ook moderne talen en geschiedenis een belangrijk onderdeel van je algemene vorming.

In de verschillende wetenschappen ontwikkel je je onderzoeks- en labovaardigheden: vanuit experimenten en waarnemingen uit de omgeving ga je op zoek naar verklaringen voor verschijnselen en leid je wetten af. Je leert waarnemingen kritisch verwoorden.

Je bestudeert in biologie het belang van micro-organismen, in chemie leer je alles over de structuur en de eigenschappen van stoffen en voor fysica verdiep je je in mechanica, energie, elektricteit en optica. 

Je krijgt een stevig pakket wiskunde. Je ontwikkelt je probleemoplossende vaardigheden en gaat dieper in op de leerstof. Je kan verschillende wiskundige en natuurwetenschappelijke inzichten doelgericht met elkaar in verband brengen.  

 

BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • we verwachten dat je zelfstandig en in groep kan werken 
  • je werkt nauwkeurig en kan verbanden leggen tussen verschillende vakken
  • je bent goed in analytisch denken en logisch redeneren 

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Natuurwetenschappen is een sterk theoretische richting in de doorstroomfinaliteit (domeinoverschrijdende doorstroomfinaliteit). Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je in de 3e graad op onze school Wetenschappen-Wiskunde (domeinoverschrijdende doorstroomfinaliteit) volgen. Andere keuzemogelijkheden (op een andere school) zijn Moderne Talen-Wetenschappen en Biotechnologische en chemische wetenschappen (in de domeingebonden doorstroomfinaliteit). 

LT_nieuw_2e_graad_NAWE2.png

Moderne talen

PROFIEL
Ben je geboeid door taal en literatuur? Vind je het leuk om je goed in andere talen uit te drukken? Heb je een grote interesse in al wat met communicatie te maken heeft? Ben je nieuwsgierig naar andere culturen? Dan is de richting Moderne Talen iets voor jou.

De klemtoon ligt op het vak Nederlands en op Engels en Frans. Om je taalhonger nog meer te voeden, krijg je vanaf het 4de jaar Duits en Spaans als extra vreemde talen.

Binnen Nederlands ga je onderzoeken hoe taal als systeem werkt en bekijk je de invloed van taal en communicatie op de samenleving. Je leert dat taal een wetenschap is, die uit verschillende domeinen bestaat zoals sociolinguïstiek, taalsystematiek, pragmatiek en literatuur. Daarnaast leer je je in de verschillende talen vlot en correct uitdrukken.    


 
BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • je hebt een sterk taalgevoel 
  • je bent verbaal sterk
  • je bent goed in logisch, abstract en analytisch denken
  • je legt vlot verbanden tussen de leerstof van verschillende vakken


TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Moderne Talen is een sterk theoretische richting in de doorstroomfinaliteit. Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je in de 3e graad kiezen voor Economie-Talen, Moderne Talen-Wetenschappen (buiten onze school) of de overstap maken naar de richting Taal- & Communicatiewetenschappen in de domeingebonden doorstroomfinaliteit buiten onze school.

 Studieprofiel_2e_graad_MOTA2.png

Moderealisatie & textielverzorging

 

PROFIEL
Heb je veel belangstelling voor mode en lifestyle? Ben je meer een doener dan een denker? Dan is Moderealisatie & textielverzorging iets voor jou. Mode is veel meer dan kleding alleen: ook accessoires (juwelen, sjaals, tassen…) en interieur komen tijdens de lessen aan bod. Je wordt op een zeer creatieve manier opgeleid om probleemoplossend te denken en te handelen.

De specifieke vakken voor deze richting zijn mode en commerciële presentatie en lifestyle (CPL)

In het vak mode leer je werken met een naaimachine. Je maakt kledingstukken en accessoires aan de hand van bestaande patronen. Je leert dat stof niet zomaar stof is: er bestaan veel verschillende materialen, die op de juiste manier bewerkt en verzorgd moeten worden. Je leert ook al enkele basistechnieken om retouches uit te voeren. 

In het vak commerciële presentatie en lifestyle kan je op een creatieve manier werken rond hedendaagse trends, kleurenleer, de werking van een modezaak. Je maakt kennis met verschillende winkelconcepten en e-commerce. Je leert op een goede manier communiceren om je voor te bereiden op echte verkoopsituaties.   

 
BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • je kan goed zelfstandig werken 
  • je bent communicatief 
  • je hebt een goede fijne motoriek 

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Moderealisatie & Textielverzorging is een praktische richting, die voorbereidt op de arbeidsmarkt. Na de 2e graad stroom je in de 3e graad door naar de richting Moderealisatie. Buiten onze school kan je kiezen voor de richting Textielverzorging.

LT_2e_graad_MOTE.png

Humane wetenschappen

PROFIEL
Heb je veel belangstelling voor mens en samenleving? Denk je wel eens na over de zin van het leven? Hou je van kunst en andere culturele uitingen van de mens? Vraag je je ook af waarom mensen op een bepaalde manier in een bepaalde situatie reageren? Dan is de richting Humane wetenschappen iets voor jou.

De kernvakken van deze richting zijn sociologie en psychologie, kunstbeschouwing en filosofie. Daarnaast vormen ook moderne talen en geschiedenis een belangrijk onderdeel van je opleiding.

In sociologie en psychologie ontdek je verschillende klassieke sociologische en psychologische theorieën. Je onderzoekt hoe onze samenleving in elkaar zit en welke maatschappelijke thema’s er spelen, je leert wat sociaal gedrag en sociale vaardigheden zijn en op welke verschillende domeinen de mens zich ontwikkelt. Je leert verschillende sociologische en psychologische begrippen hanteren.

In filosofie maak je kennis met ethische stromingen, verschillende wijsgerige antropologische visies en leer je filosofische begrippen gebruiken. Je filosofeert over de mens en de wereld rondom jou, over goed en kwaad, over geluk en de zin van het leven.

In het vak kunstbeschouwing leer je alles over kunst: je analyseert vorm, inhoud, context en functie van een kunstwerk en bekijkt het vanuit een kunsthistorisch oogpunt. Je verruimt je horizon door echt te leren kijken en luisteren naar kunst. 

 
BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • je leert kritische vragen stellen
  • je kan goed logisch nadenken en verbanden leggen
  • je houdt van kunst

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Humane wetenschappen is een theoretische en abstracte richting in de doorstroomfinaliteit. Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je deze richting volgen in de 3e graad of de overstap maken naar de richting Welzijnswetenschappen in de domeingebonden doorstroomfinaliteit.

 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HUMANE WETENSCHAPPEN EN MAATSCHAPPIJ- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN?
Beide richtingen zijn theoretische, abstracte richtingen in de doorstroomfinaliteit. Het verschil ligt in het pakket algemene vorming: in het domeinoverschrijdende Humane wetenschappen krijg je voor vakken als Nederlands, Frans, Engels een verdieping van de leerplandoelstellingen, terwijl in Maatschappij- en welzijnswetenschappen de basisleerplannen behandeld worden. Voor een vak als geschiedenis is het een ander, uitgebreider leerplan dan in Maatschappij- en welzijnswetenschappen, dat een domeingebonden richting is. 

De kernvakken van Humane wetenschappen en Maatschappij- en welzijnswetenschappen - filosofie en sociologie & psychologie - zijn hetzelfde, maar in Humane wetenschappen krijg je minder tijd om die specifieke leerplannen te verwerken. Zo zal je in de lessentabel zien dat er voor deze vakken minder uren voorzien zijn dan in Maatschappij- en welzijnswetenschappen. Daarnaast heb je in Humane wetenschappen het vak kunstbeschouwing, dat je niet hebt in Maatschappij- en welzijnswetenschappen.  

Studieprofiel_2e_graad_HW2.png

Maatschappij en welzijn

PROFIEL
Heb je veel belangstelling voor de mens en zijn plaats in de maatschappij? Ben je sociaal voelend? Zorg je graag voor een ander? Dan is de richting Maatschappij & Welzijn iets voor jou. 

Het kernvak van deze richting is maatschappij en welzijn, dat uit verschillende vakonderdelen bestaat: toegepaste fysiologie en anatomie, sociologie, pedagogie, zorg en expressie. 

De focus ligt op de mens in al zijn aspecten: zijn lichaam, zijn gezondheid, zijn mogelijkheden en beperkingen, zijn handelen, zijn denken en zijn plaats in de samenleving. Je leert hoe een baby evolueert tot een volwassene, je bespreekt concrete opvoedingssituaties en maatschappelijke thema’s. Je vertrekt steeds van een wetenschappelijke-theoretische basis om zorg te verlenen en begeleidingsactiviteiten uit te voeren. Je versterkt je communicatieve en sociale vaardigheden. 

 
BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • je bent een echte teamspeler
  • je bent sociaal 
  • je bent communicatief sterk

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Maatschappij & Welzijn is een richting in de dubbele finaliteit die theorie en praktijk combineert. Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs, maar net zo goed op de arbeidsmarkt. Na de 2e graad kan je in de 3e graad Gezondheidszorg volgen of de richting Opvoeding en begeleiding. 

LT_2e_graad_MAWE.png

Maatschappij- en welzijnswetenschappen

PROFIEL
Heb je veel belangstelling voor mens en samenleving? Denk je wel eens na over de zin van het leven? Vraag je je ook af waarom mensen doen zoals ze doen? Dan is de richting Maatschappij- en welzijnswetenschappen iets voor jou.

De kernvakken van deze richting zijn sociologie en psychologie en filosofie. Daarnaast maken moderne talen, wiskunde en natuurwetenschappen deel uit van een brede algemene basisvorming.

In sociologie en psychologie onderzoek je onder andere hoe onze samenleving in elkaar zit, wat sociaal gedrag en persoonlijkheid betekenen en hoe mensen zich ontwikkelen. Je leert verschillende sociologische en psychologische begrippen.

In filosofie maak je kennis met ethische stromingen, verschillende wijsgerige antropologische visies en leer je filosofische begrippen. Je filosofeert over de mens en de wereld rondom jou, over goed en kwaad, over geluk en de zin van het leven.

 
BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • we verwachten dat je zelfstandig en in groep kan werken 
  • je leert kritische vragen stellen
  • je kan goed logisch nadenken en verbanden leggen

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Maatschappij- en welzijnswetenschappen is een theoretische richting in de doorstroomfinaliteit. Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je in de 3e graad de richting Welzijnswetenschappen volgen of de overstap maken naar Gezondheidszorg of de richting Opvoeding en begeleiding in de dubbele finaliteit.

 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN MAATSCHAPPIJ- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN EN HUMANE WETENSCHAPPEN?
Beide richtingen zijn theoretische, abstracte richtingen in de doorstroomfinaliteit. Het verschil ligt in het pakket algemene vorming: in het domeingebonden Maatschappij- en welzijnswetenschappen krijg je voor vakken als Nederlands, Frans, Engels het basisleerplan, In Humane wetenschappen krijg je voor deze vakken een verdieping van de leerplandoelstellingen. Voor een vak als geschiedenis is het een ander, beperkter leerplan dan in Humane wetenschappen, dat een domeinoverschrijdende richting is. 

De kernvakken van Humane wetenschappen en Maatschappij- en welzijnswetenschappen - filosofie en sociologie & psychologie - zijn hetzelfde, maar in Maatschappij- en welzijnswetenschappen krijg je meer tijd om die specifieke leerplannen te verwerken. Zo zal je in de lessentabel zien dat er voor deze vakken meer uren voorzien zijn dan in Humane wetenschappen. Het vak filosofie krijgt hier trouwens ook de naam inleiding tot de filosofie. Daarnaast heb je in Humane wetenschappen het vak kunstbeschouwing, dat je niet hebt in Maatschappij- en welzijnswetenschappen. 

LT_2e_graad_MWWE.png

Economische wetenschappen

PROFIEL
Heb je een ruime algemene interesse? Wil je ontdekken hoe gezinnen, bedrijven, overheden van elkaar afhankelijk zijn en onze samenleving, onze welvaart beïnvloeden? Gaat je neus krullen bij termen als bedrijf, produceren, consumeren, …? Dan is de richting Economische wetenschappen iets voor jou. 

Het specifieke vak voor deze richting is economie. Daarnaast zijn ook wiskunde, Nederlands, Frans, Engels en geschiedenis belangrijke vakken. Je combineert dus een brede algemene vorming met een uitgebreid pakket economie en wiskunde.

In het vak economie bestudeer je de economische kringloop en het gedrag van de verbruiker (consument) en de producent (voortbrenger van goederen). Je leert hoe een onderneming werkt. Daarnaast maak je kennis met accounting (boekhouden) en aspecten van vennootschapsrecht.

 

BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • je kan goed logisch nadenken en verbanden leggen
  • je volgt de actualiteit
  • je bent geïnteresseerd in cijfers én in taal

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Economische wetenschappen is een sterk theoretische en abstracte richting in de doorstroomfinaliteit. Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan deze richting in de 3e graad verder volgen: je maakt dan een keuze tussen Economie-Wiskunde of Economie-Moderne Talen of je maakt de overstap naar de richting Bedrijfswetenschappen in de domeingebonden doorstroomfinaliteit. 

 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN?
Beide richtingen zijn richtingen in de doorstroomfinaliteit, dus theoretische en abstracte richtingen. 
Het verschil ligt in het pakket algemene vorming: in het domeinoverschrijdende Economsiche wetenschappen krijg je voor vakken als Nederlands, Frans, Engels een verdieping van de leerplandoelstellingen, terwijl in Bedrijfswetenschappen de basisleerplannen behandeld worden. Voor een vak als geschiedenis is het een ander, uitgebreider leerplan dan in Bedrijfswetenschappen, dat een domeingebonden richting is. 

De kernvakken van Economisch wetenschappen en Bedrijfswetenschappen - economie en wiskunde - zijn hetzelfde, maar in Economische wetenschappen krijg je minder tijd om die specifieke leerplannen te verwerken. Zo zal je in de lessentabel zien dat er voor economie minder uren voorzien zijn dan in Bedrijfswetenschappen. Het leerplan wiskunde is ook uitgebreider dan in Bedrijfswetenschappen.

Studieprofiel_2e_graad_ECWE2.png

Bedrijfswetenschappen

PROFIEL
Heb je een ruime algemene interesse? Heb je een neus voor zakendoen? Wil je ontdekken hoe gezinnen, bedrijven, overheden van elkaar afhankelijk zijn en onze samenleving, onze welvaart beïnvloeden? Dan is de richting Bedrijfswetenschappen iets voor jou. 

Het kernvak van deze richting is economie. Daarnaast heb je ook een stevig pakket wiskunde. Ook andere algemene vakken zoals o.a. natuurwetenschappen, Nederlands, Frans en Engels maken deel uit van een brede algemene vorming.   

In het vak economie bestudeer je de economische kringloop en het gedrag van de verbruiker (consument) en de producent (voortbrenger van goederen). Je leert hoe een onderneming werkt. Daarnaast maak je kennis met accounting (boekhouden) en aspecten van vennootschapsrecht.

 

BELANGRIJKE VAARDIGHEDEN

  • je kan goed logisch nadenken en verbanden leggen
  • je volgt de actualiteit
  • je bent geïnteresseerd in cijfers en grafieken

 

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN?
Bedrijfswetenschappen is een theoretische richting in de domeingebonden doorstroomfinaliteit. Ze bereidt je voor op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je deze richting volgen in de 3e graad of de overstap maken naar de richting Bedrijfsorganisatie of Commerciële Organisatie in de dubbele finaliteit.  


WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN EN ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN?
Beide richtingen zijn richtingen in de doorstroomfinaliteit, dus theoretische en abstracte richtingen.
Het verschil ligt in het pakket algemene vorming: in het domeingebonden Bedrijfswetenschappen krijg je het basisleerplan voor vakken als Nederlands, Frans, Engels. In Economische wetenschappen krijg je voor deze vakken verdieping van de leerplandoelstellingen. Voor een vak als geschiedenis is het een ander, beperkter leerplan dan in Economische wetenschappen, dat een domeinoverschrijdende richting is. 

De kernvakken van Economisch wetenschappen en Bedrijfswetenschappen zijn hetzelfde, maar in Bedrijfswetenschappen krijg je meer tijd om die specifieke leerplannen te verwerken dan in Economische wetenschappen. Zo zal je in de lessentabel zien dat er voor economie meer uren voorzien zijn dan in Economische wetenschappen. Het leerplan wiskunde is minder uitgebreid dan in Economische wetenschappen.
LT_2e_graad_BEWE.png

Contact

SINT-JOZEFINSTITUUT
Gemeenteplein 8
2550 KONTICH

03 457 77 97
secretariaat@sji.be