Economie

Ik studeerde Economie in het Sint-Jozefinstituut. Ik ging op kot in Gent en studeerde af als licentiaat bestuurskunde. Momenteel ben ik werkzaam als adjunct-directeur op het kabinet van staatssecretaris van asiel, migratie, maatschappelijke integratie en armoedebestrijding. Het is een heel gevarieerde job.

Cedric, oud-leerling

Profiel

Heb je een ruime algemene interesse? Wil je ontdekken hoe gezinnen, bedrijven, overheden van elkaar afhankelijk zijn en onze samenleving, onze welvaart beïnvloeden? Gaat je neus krullen bij termen als bedrijf, produceren, consumeren, …? Dan is de richting Economie iets voor jou. 

Het specifieke vak voor deze richting is economie. Daarnaast zijn ook moderne talen, wiskunde en wetenschappen belangrijke vakken.

In het vak economie leer je (bedrijfs)economische gegevens analyseren en interpreteren. Je vertrekt hiervoor vanuit de dagdagelijkse realiteit. Je bestudeert de economische kringloop en het het gedrag van de verbruiker (consument) en de producent (voortbrenger van goederen). Je maakt regelmatig gebruik van het nieuws op radio en televisie en in economische kranten en tijdschriften. 

Je hebt de keuze tussen 4 of 5 uur wiskunde. Het verschil? In het 5-urenpakket ga je dieper in op bijkomende leerinhoud. Er is meer aandacht voor probleemoplossende vaardigheden. Het 4-urenpakket is een meer geleide studie van de wiskunde.

 

Belangrijke vaardigheden

  • we verwachten dat je zelfstandig en in groep kan werken 
  • je werkt nauwkeurigje volgt de actualiteit
  • je bent geïnteresseerd in cijfers en grafieken

 

Toekomstmogelijkheden

Economie is een theoretische en abstracte richting, die voorbereidt op een richting in het hoger onderwijs. Na de 2e graad kan je deze richting in de 3e graad verder volgen: je maakt dan een keuze tussen Economie-Wiskunde of Economie-Moderne Talen.

 

Studieprofiel 2e graad16 

Contact

SINT-JOZEFINSTITUUT
Gemeenteplein 8
2550 KONTICH

03 457 77 97
secretariaat@sji.be